Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Umělá inteligence ve školách 

19. 03. 2023 - Tereza Benešová

Umělá inteligence se stala dostupnou pro širokou veřejnost - v současnosti existuje několik různých chatbotů, které mohou vyřešit složité úkoly během několika vteřin.

Jedním z těchto nástrojů je chatbot ChatGPT, který vyvinula americká nezisková organizace OpenIA. Od svého spuštění v loňském listopadu ho využilo již více než jeden milion uživatelů. Chatbot dokáže vytvořit prezentaci, vypočítat matematický příklad, napsat esej nebo provést analytickou práci. 

Školám pomáhá iniciativa AI dětem, která vznikla loni v březnu. Nabízí 45minutové lekce s pracovními listy, které seznamují žáky s možnostmi využití umělé inteligence v různých předmětech. Už více než 310 škol projevilo zájem o jejich metodické listy. 

K tomu, aby studenti pochopili demokracii, se v některých školách využívá virtuální osoba prvního českého prezidenta Václava Havla. DigiHavel žáky seznamuje s demokracií a učí je tvořit a obhajovat své argumenty. "DigiHavel učitele nenahrazuje, ale pomáhá zvýšit zájem žáků. Dělá hodinu interaktivní a rozvíjí digitální kompetence dětí," dodává Radim Štěrba z Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Text vznikl v rámci projektu Studentské zpravodajství, který dává mladým lidem příležitost získat zkušenosti s redakčním psaním.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Podobné články

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram