Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zdenka Mašková z MŠMT byla zvolena místopředsedkyní Bureau CDEJ Rady Evropy

14. 03. 2023 - Vincenc Novák

Na jednání Evropského řídícího výboru pro mládež Rady Evropy (CDEJ) byla jeho novou místopředsedkyní zvolena Zdenka Mašková, která doposud působila v odboru pro mládež Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Členové Bureau, osmičlenného vedení CDEJ, musí získat minimálně dvě třetiny hlasů přítomných členů. Zdenka Mašková byla zvolena jednomyslně a navazuje tak na svoji roli místopředsedkyně Pracovní skupiny pro mládež Rady EU v rámci českého předsednictví 2022.

Je nutné dodat, že post, který Mašková získala, je vysoce prestižní. Osoby zvolené do této pozice jsou velice respektovanými odborníky v evropském prostředí. Mohou se také chlubit vysokými negociačními schopnostmi, které v minulosti ukázali v průběhu složitých vyjednávání v rámci CDEJ.

Evropský řídící výbor pro mládež (CDEJ) je orgánem, který sdružuje zástupce ministerstev či státních orgánů věnujících se záležitostem mládeže v 50 smluvních státech Evropské kulturní úmluvy. CDEJ poskytuje prostor pro porovnávání národních politik mládeže, výměnu osvědčených postupů a tvorbu textů, které stanovují standardy politiky mládeže Rady Evropy. CDEJ je také vládním partnerem ve spoluřídících strukturách sektoru mládeže.

Nevládním protějškem CDEJ je Poradní sbor pro mládež (CCJ), jenž se skládá z volených zástupců pocházejících z neziskového sektoru a národních rad mládeže. CDEJ a CCJ mezi sebou spolupracují v rámci Společné rady pro mládež (CMJ). Účelem jejich spolupráce je stanovení priorit sektoru mládeže Rady Evropy.

Členové CDEJ s největšími zkušenostmi bývají posíláni do jednotlivých členských států Rady Evropy na poradní mise. Na žádost ministra příslušného státu pak pomáhají vybudovat národní participativní politiky mládeže. Mašková byla již v minulosti vedoucí evropského expertního týmu v rámci třech podpůrných opatření Rady Evropy: při mezinárodním vyhodnocení národní politiky mládeže v Albánii (2011), poradní misi k vytvoření participativní politiky mládeže v Gruzii (2017) a peer-learningového koučinku pro nastavení participativních struktur pro mládež na Kypru (2018).

Zdroj: MŠMT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Podobné články

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram