Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Projekt FutureBooks Univerzity Karlovy má studentům zjednodušit výuku a výrazně ji modernizovat

27. 09. 2022 - Šárka Mrázová

Vytvářet, ukládat a sdílet virtuální vzdělávací materiály. To umožní nový publikační systém FutureBooks, který vytvořila pro žáky, studenty i jejich učitele Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy. Má zásadně pomoci studentům a žákům v oblasti elektronického vzdělávání, řekl v rozhovoru pro Prahu školskou spoluzakladatel FutureBooks Igor Červený, vedoucí oddělení pro podporu distančního vzdělávání Pedagogické fakulty UK.

FutureBooks je interaktivní. Pomáhá zprostředkovat lepší poznávání světa než jen teoretickou abstrakci. Ať už jde o grafy, 3D modely, složité simulace nebo vyskakovací okna a celkově responzivní design. Podle Červeného promění obyčejná skripta nebo o prostý elektronický text na materiál, který studenty maximálně zaujme. Kromě toho lze do FutureBooks vkládat i další obsah, jakým jsou například video streamy, obrázky či hudba.

FutureBooks je zároveň prvním spinoffem, který Univerzita Karlova vytvořila spolu s dceřinnou společnosti Charles University Innovations Prague a.s. (CUIP). Ukazuje totiž, že i pedagogické fakulty mohou být inovativní a finančně prosperovat.

Jak si FutureBooks mohou čtenáři představit?
Pro běžného uživatele je celý systém úmyslně nastaven do podoby jednoduché aplikace, protože základní myšlenkou bylo a stále je, nekomplikovat žákům, učitelům, vyučujícím a studentům jejich proces výuky a vzdělávání. Záměrem je evoluce a nikoliv revoluce, která by nás v rámci vzdělávání jen obtěžovala. Tudíž uživatel si stáhne do svého mobilního zařízení (iOS, Android) aplikaci dané instituce, jež systém FutureBooks využívá, nebo si otevře jednoduše webové stránky. Zde si vybere dané publikace, cvičení či monografie a už s nimi může pracovat.

Na jakých nosičích bude systém fungovat?

Cíloví čtenáři si budou moci zobrazit média buď prostřednictvím webu, progresivních webových aplikací dostupných pro všechny platformy nebo skrze hybridní aplikace pro platformy Android a iOS. 

Pro koho je FutureBooks určen, kdo ho bude moct používat? 

FutureBooks cílí primárně na akademickou půdu a odbornou veřejnost. Jak se ale bude systém v praxi používat, záleží zcela na autorech samotných publikací. Sekundárně může sloužit i jako vhodný nástroj nakladatelům či pedagogům na středních školách. Pokud kupříkladu vyučující využije vedle knihovny s materiálem pro studenty také další knihovnu pro vlastní, obchodní účely, záleží zcela na autorovi, jakým způsobem si publikace do knihoven rozloží a kdo k nim dostane přístup. Knihoven lze vytvořit nepřeberné množství a lze je kategorizovat podle požadavků autora.

Náhled do systému FutureBooks

Mohou systém využívat také na ZŠ a SŠ, tedy nejen vysoké škoy?

Ano, dokonce nyní pilotujeme sadu učebnic s doplňujícím okruhem učiva pro Základní školy v rámci jednoho z realizovaných evropských projektů (poskytnutých ze strany MŠMT) a prvotní reakce jsou vesměs velmi pozitivní, a to jak ze strany učitelů tak především žáků.

Kolik FutureBooks unese dat?

Limity v podstatě nejsou. Žijeme v době, kdy jedna fotografie může mít data v rozsahu gigapixelů, ale otázkou je, k čemu by to bylo. Z naší strany se snažíme o optimalizaci dat, abychom zajistili optimální zatížení jak zařízení uživatele, tak serverů a přenosových sítí. Nemusí se to na první dojem jevit jako něco světového ale při dnešních cenách energií a z dlouhodobého hlediska skleníkových plynů se domnívám, že je naše nastavení optimální.

Mohu systém zakoupit i jako rodič domů svému dítěti?

V případě, kdy si nějaká instituce pořídí náš systém a začne vydávat publikace, je už pouze na Vás jako zákazníkovi, zdali se Vám jejich tituly budou líbit, tudíž si je koupíte (jednoduše přes eshop, který je součástí systému).

Jak plánujete FutureBooks dále propagovat?

Pro uživatele běžným způsobem skrze internet, a to buď přímo pomocí hybridních aplikací (iOS a Android) nebo webové stránky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Podobné články

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram