Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Na ostrově Hunga Tonga vybuchl vulkán, sloupec erupce dosahoval výšky 55 km

27. 01. 2022 - jan.sercl

Výbuch předcházely dvě slabší erupce, jedna 21. prosince 2021 a druhá 13. ledna 2022. O dva dny později ovšem přišel výbuch rozměrů několiksetkrát větších než výbuch atomových bomb v Japonsku při 2. světové válce. Zvukové vlny doputovaly stovky kilometrů daleko, a ačkoliv je ostrov Hunga Tonga neobydlený, erupce způsobila obrovské vlny tsunami, které si již vzaly tři lidské životy.

Vlny tsunami se objevily především na dalším území souostroví Tongy, Fiji a Americké Samoy, ale také na Novém Zélandě, v Japonsku a ve Spojených státech. Podle odborníků se jedná o výbuch, který je sopka schopna vyprodukovat jednou za tisíc let, zároveň jde o největší vulkanickou erupci od sopky Pinatubo na Filipínách v roce 1991.

Námořnictvo Tongy nyní prohledává další zasažené ostrovy, některé z nich jsou prakticky srovnané se zemí. Tamní obyvatelé se prý často zachraňovali lezením na kokosové palmy. Nejhorší škody utrpěli pravděpodobně obyvatelé hlavního města Tongy Nuku'alofa, místní se museli potýkat s dvoumetrovými vlnami a na internet unikla videa, na kterých je vidět, jak si mořské vlny pohrávají s kusy budov a cihel. Objevily se také zprávy o tom, že obyvatelé Tongy mají kvůli sopečnému popelu potíže s dýcháním. V důsledku tsunami byl král Tupou VI. evakuován z královského paláce a kvůli útěku místních obyvatel do vnitrozemí nebo na vyšší místa se vytvořily dopravní zácpy.

Pár dnů po katastrofě začala být místním obyvatelům zasílána pomoc, výbuch sopky totiž výrazně zvýšil hodnoty oxidu siřičitého, což způsobilo kyselé deště v lokalitách blízko výbuchu. Místním bylo také doporučeno, aby si veškeré vodní nádrže schovali pod střechu. 20. ledna vyslala japonská vláda přes Austrálii na Tongu dva letouny C-130H. Následně se japonské ministerstvo obrany rozhodlo vyslat loď JS Osumi s 60 000 litry pitné vody, vysokotlakovým čisticím zařízením na odstraňování sopečného popela a dvěma letouny CH-47J na palubě.

Shanea Cronin, profesor v oblasti výzkumu Země z Aucklandské univerzity, tvrdí, že jsme se stále nemuseli dočkat posledního výbuchu. „Měli bychom počítat s tím, že se během několika příštích měsíců nebo dokonce let můžeme od této podmořské sopky dočkat velkých nepokojů. V zájmu obyvatel Tongy doufám, že na to nedojde.“

Fotografie od uživatele Aron Visuals ze služby Pexels

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Podobné články

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram