Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Jak se Netflix dostal na vrchol a jeho strmý pád

01. 03. 2023 - Patrik Vodrážka

Streamovací službu Netflix, jak ji známe dnes, provází historie trvající již od roku 1997. Služba, kterou u nás donedávna neznalo příliš mnoho lidí, si však na trhu našla své místo a již navždy změnila způsob, jakým se dnes koukáme na naše oblíbené filmy a seriály. Jaká historie se za touto službou ukrývá a proč se momentálně Netflixu rekordně nedaří?

Podle historky vznikl nápad Netflixu, když měl jeden ze zakladatelů, Reed Hastings, dostat pokutu čtyřicet dolarů, protože se o šest týdnů opozdil s vrácením kazety s filmem Apollo 13 do videopůjčovny. A tak ho mělo díky tomu později napadnout, že by byl skvělý nápad být schopen si půjčit film online z pohodlí domova. Doopravdy se tato velice oblíbená historka nestala a jednalo se o reklamu. Ve skutečnosti Netflix vznikl nedlouho poté, co byla na trh uvedená nová technologie DVD. Horká novinka, která v této době nebyla zdaleka tak populární, jako tomu bylo až o pár let později, však zakladatele natolik zaujala, že si uvědomili potenciál posílání filmů poštou místo osobního chození do videopůjčoven. Aby bylo jasno, v době vzniku technologie DVD byla tato technologie tak nerozšířená a drahá, že zakladatelé šli do velkého rizika. Spoléhali však na to, že se technologie prosadí, což se také stalo. A tak firma oficiálně 29. srpna 1997 vznikla.

Internet té doby nebyl tak rychlý, jako ho známe dnes a o streamování online v té době nemohla být řeč. Firma tedy fungovala na principu online půjčovny, kdy jste přes pár kliků z pohodlí domova objednali DVD, které vám pošta doručila domů. Již zpočátku služba nabízela přes 900 filmů a nápor byl tak veliký, že webová stránka v prvních patnácti minutách spadla. Po uvedení služby zpátky do chodu bylo na konci dne celkových 137 objednávek. 

Do pár let se knihovna filmů rozrostla na 3100 titulů a vlastníci společnosti přišli s novým zákaznickým modelem. Předplatitelé si mohli za dvacet dolarů měsíčně nechat vypůjčené filmy tak dlouho, jak chtěli, ovšem další objednávku mohli udělat až poté, co původní film vrátí. Vznikla také služba čekání ‚v pořadí‘ - pokud byl daný film právě vypůjčen, ostatní zájemci si ho mohli zarezervovat, aby se k nim dostal hned po vrácení. Tehdy už Netflix měl téměř 240 tisíc zákazníků.

Dobytí konkurence

Firma hledala spojence, se kterými by se mohla spojit. Po schůzce s představiteli Sony v roce 1999 se růst Netflixu zpomalil, když schůzka dopadla hádkou a neshody. V roce 2000 se zrodila myšlenka, že by se Netflix mohl spojit s velkou sítí videopůjčoven, konkurentem Blockbuster. Tato schůzka však také nevyšla a ředitel Blockbusteru se Hastingsovi doslova vysmál. Takové rozhodnutí se stalo společnosti osudným, když Blockbuster nezvládl přechod na online vysílání a v roce 2014 zkrachoval, zatímco Netflix ovládl trh na celém světě.

Streamování je budoucnost 

Internet se začal rozšiřovat, zrychlovat a člověk tak již nestrávil celé mládí čekáním na načtení jedné stránky. To si uvědomil i Netflix a již v roce 2007 nabídl službu Watch Now (Koukej hned), dostupnou pro předplatitele za 5,99 dolarů. Jednalo se o druhý nadčasový nápad, kdy nejprve odhadli situaci s DVD a nyní Hastings viděl potenciál v online koukání na filmy a seriály. Tímto směrem se společnost začala naplno zaobírat.

Až do současnosti

Pro mnohé z nás je nyní Netflix každodenní součástí života. Netflix se stal nejen streamovací platformou, ale začala tvořit i svůj vlastní obsah, který na platformě nabízí. Největší dosavadní úspěch služba sklidila při koronavirové krizi, kdy spousta lidí zůstala doma a na streamovací služby tak zůstalo spousty času. 

V současnosti však Netflix zažívá také jeden z největších propadů, jelikož koronavirová krize skončila, svět zasáhla finanční krize a ani invaze na Ukrajinu Netflixu nepřidala vzhledem k tomu, že v Rusku přestal působit. Navíc nyní existuje spousta dalších variant jako je HBO Max, Disney+ či Prime Video, což opět zapříčinilo odliv mnohých uživatelů. Olej do ohně přililo i rozhodnutí Netflixu, že sdílení účtu by mělo být možné maximálně v rámci jedné domácnosti. Všechny tyto věci zapříčinily, že Netflix za celou svojí existenci přišel o vůbec nejvíc předplatitelů.

Netflix jistě čeká nelehký boj a je tedy otázkou, jestli se technologicky i nabídkou udrží, nebo ho z pomyslného trůnu svrhne jiná konkurenční platforma. 

Text vznikl v rámci projektu Studentské zpravodajství, který dává mladým lidem příležitost získat zkušenosti s redakčním psaním.

Zdroj obrázku: Obrázek uživatele cottonbro studio ze služby Pexels.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Podobné články

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram