Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Virtuální influencerky kralují sociálním sítím, jejich profily jsou až děsivě realistické

19. 08. 2022 - jan.sercl

Díky radikálnímu rozvoji vědy, techniky a umělé inteligence se můžeme již v dnešní době podívat na profily "lidí" vygenerovaných počítačem, kteří mají realistické vlastnosti, rysy a osobnosti lidí. Mnohdy se stává, že si uživatelé virtuální influencerku spletou s reálným člověkem.

Rozy je jihokorejská digitálně ztvárněná influencerka, která přidává příspěvky o svých cestách do zahraničí a spoustu dalšího obsahu. „Je schopna dělat vše, co člověk nedokáže… v té nejpodobnější lidské podobě," uvádí na svých webových stránkách Sidus Studio X, jedna ze společností, která tyto modely vyvíjí. Od svého uvedení na trh v roce 2020 Rozy uzavřela smlouvy s mnoha značkami a sponzory, předváděla se na virtuálních módních přehlídkách a dokonce vydala dva singly.

Jihokorejská maloobchodní značka Lotte Home Shopping rovněž vytvořila svého virtuálního influencera - Lucy, která má na Instagramu přes 80 tisíc sledujících. Využila k tomu technologii, kterou umělci již dlouho používají k vytváření realistických nelidských postav ve filmech, počítačových hrách a hudebních videoklipech. V oblasti marketingu na sociálních sítích se z nich stává skutečná síla, s níž je třeba počítat, jelikož každý týden se jich na Instagramu objevuje stále více a mnoho značek stojí ve frontě na zapojení do tohoto futuristického způsobu inzerce.

Konkrétně Instagram Rozy je posetý sponzorovaným obsahem, kde propaguje produkty na péči o pleť a módní výrobky. „Mnoho velkých korejských společností chce Rozy využít jako modelku," řekl Baik Seung-yup, generální ředitel společnosti Sidus Studio X. „Letos očekáváme, že jen díky Rozy snadno dosáhneme zisku přes dvě miliardy korejských wonů (asi 1,52 milionu dolarů)." Dodal, že s rostoucí popularitou Rozy získala společnost více sponzorů od luxusních značek, jako jsou Chanel a Hermes, a také od časopisů a dalších mediálních společností. Její reklamy se nyní objevují v televizi a dokonce i na offline plochách, jako jsou billboardy a boky autobusů.

Problémem by teoreticky mohly být nedosažitelné ideály krásy, které tyto influencerky mohou představovat. Velké množství mladých lidí se dnes potýká s přehnanými nároky na sebe samotného, což tento trend může podpořit. Zatím se v rámci těchto modelů o této problematice nehovoří, ale v minulosti to byl a stále je relevantní problém, který zasahuje do života mnoha uživatelům sociálních sítí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Podobné články

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram