Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Letošní Noc vědců zahalená tajemstvím

16. 03. 2023 - Vincenc Novák

Jako každý rok na podzim, i letos se odehraje tradiční akce s názvem Noc vědců. Univerzity a další vzdělávací instituce otevřou své brány v pátek 6. října.

Akci provází každý rok jiné téma, jinak tomu nebude ani letos. Tématem letošního ročníku je Tajemství. Před stovkami let byly přírodní a společenské jevy zahalené tajemstvím. Lidé kvůli neexistujícím možnostem podrobného zkoumání světa neznali důvody pohybu vesmírných těles, ukládání energie či šíření nemocí. Pro lidi se po staletí jednalo o nerozluštitelné záhady.

Noc vědců 2019

„Noc vědců je skvělou příležitostí, jak hravě a interaktivně nakouknout pod pokličku takových tajemství napříč všemi přírodovědnými, společenskovědními, uměleckými nebo technickými obory,“ říká manažerka národního koordinátora Jitřenka Navrátilová.

V Praze probíhá v rámci Noci vědců úzká spolupráce mezi všemi pěti veřejnými vysokými školami. Jedná se o České vysoké učení technické, Českou zemědělskou univerzitu v Praze, Univerzitu Karlovu, Vysokou školu ekonomickou i Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze. Všechny veřejné vysoké školy připravují společnou aktivitu, jejíž náplň je prozatím neznámá. Dle Dany Kordové, koordinátorky Noci vědců v Praze, se díky spolupráci jednotlivých organizátorů prohlubuje komunikace, popularizace a vazba mezi jednotlivými univerzitami v Praze.

Noc vědců 2019

Kromě univerzit se do pořádání Noci vědců v letošním ročníku zapojí také menší organizace, jako jsou gymnázia, pracoviště Akademie věd ČR či knihovny.

I letos Noc vědců doprovodí soutěž popularizátorů vědy s názvem Český vševěd. Jejím cílem je předat divákům kromě nadšení pro vědu také kus samotného vědění srozumitelnou formou. Do soutěže se všichni popularizátoři a popularizátorky vědy mohou přihlásit do konce dubna.

Noc vědců 2019

Akce Noc vědců vznikla již v roce 2005 z podnětu Evropské komise. Jejím cílem je ukázat lidem, že věda je zajímavá a plná fascinujících důkazů. Probíhá napříč Evropou na stovkách míst vždy jeden den v roce. V rámci akce jsou zpřístupněny univerzity, vědecká a výzkumná pracoviště, science centra a další organizace. Součástí Noci vědců jsou komentované prohlídky, populárně vzdělávací přednášky, workshopy, experimenty, vědecká show či hudební vystoupení.

Zdroj: ČVUT

Zdroj obrázků: Noc vědců

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Podobné články

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram