Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Uznávaný politolog Ivan Krastev promluvil na půdě Univerzity Karlovy

10. 03. 2023 - Vincenc Novák

V úterý 7. března 2023 přivítala Univerzita Karlova vzácnou návštěvu. Světově uznávaný politolog Ivan Krastev přednesl svoji přednášku s názvem Mezinárodní řád jako síň rozbitých zrcadel: Vyhlídka na rozvoj ve světě zničeném válkou. Akce se konala pod záštitou Ministerstva zahraničních věcí ČR. Organizátorem byla Univerzita Karlova ve spolupráci s Evropskou komisí a Rozvojovým programem OSN (UNDP).

Pražská přednáška Ivana Krasteva byla věnována roztříštěnosti a polarizaci společnosti v mnoha částech světa, tedy fenoménům, které se následně přelévají do mezinárodní politiky. Profesor Krastev vyjádřil názor, že nyní budou mezinárodní politiku jednotlivých zemí ovlivňovat především kulturní války mezi státy i uvnitř nich samých. Současná mezinárodní orientace mezinárodní politiky dle něj přímo vyžaduje, aby bylo přeformulováno komplexní spojení mezi domácí a zahraniční politikou.

Profesor Ivan Krastev je bulharský politolog a politický poradce. Působí jako předseda instituce Centre for Liberal Strategies, která sídlí v Sofii. Je také stálým spolupracovníkem Institute for Human Sciences ve Vídni, zakládajícím členem European Council on Foreign Affairs či členem správní rady The International Crisis Group. Je také členem představenstva GLOBSEC, expertní skupiny zaměřující se na zvyšování bezpečnosti, prosperity a udržitelnosti na celém světě sídlící v Bratislavě.

Přednáška je součástí přednáškového cyklu Kapuscinski Development Lectures, který organizuje Evropská komise společně s Rozvojovým programem OSN, partnerskými univerzitami a rozvojovými think-tanky.

Studentky a studenti z členských států Evropské unie mají díky programu příležitost získat nové zajímavé informace a diskutovat s předními světovými mysliteli o rozvojových otázkách, mezi které patří změna klimatu, lidská práva, účinnost pomoci či vztahy mezi Evropou a Afrikou.

Jednotlivé přednášky přispívají k diskuzi a formulaci evropské rozvojové politiky. Od roku 2009 proběhlo již více než 140 přednášek s více jak 50 000 účastníky. Projekt je financován Evropskou unií.

Zdroj: Univerzita Karlova

Zdroj fotografií: Vladimír Šigut/Univerzita Karlova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Podobné články

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram