Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Stát omezí prodej nikotinových sáčků lidem do 18 let

31. 07. 2022 - jan.sercl

V tuto chvíli mají mladiství možnost si zakoupit produkty, které obsahují nikotin, což je hlavní účinná látka v cigaretách, tabáku a dalších produktech. Nadcházející novela, kterou s dalšími lidmi předložil poslanec Marek Novák (ANO), by jim koupi těchto produktů měla omezit.

Novák tvrdí, že tyto výrobky mohou být pro děti velmi škodlivé, a naznačuje, že momentální nařízení, které jejich prodej povolují pod 18 let, nedávají smysl. „Není možné, aby tu fungoval prodej nikotinových sáčků lidem pod 18 let. Nikotin je vysoce návyková a zdraví škodlivá látka,“ řekl časopisu Právo. 

Dle průzkumu Státního zdravotního ústavu (SZÚ) o užívání tabákových výrobků v loňském roce u nás nikotinové sáčky nejvíce užívá mládež ve věku 15 až 24 let, jedná se o 6,6 procent uživatelů. Důvodem je pravděpodobně snadná dostupnost, velké množství příchutí, které mohou připomínat žvýkačky a vizuálně atraktivní balení.

Nikotinové sáčky nyní zažívají velký nárůst na popularitě, neboť jeden z největších lokálních producentů, firma British American Tobacco (BAT), úspěšně pozměnila branding svých sáčků, které se dříve jmenovaly Lyft, ale dnes už je v trafikách nalezneme pouze pod značkou VELO. Dle statistik prý v posledních letech na sáčky přešlo až 100 tisíc uživatelů cigaret a dalších tabákových výrobků, což by teoreticky mohlo dlouhodobě snížit počet lidí, kteří trpí rakovinou plic, jelikož se u těchto produktů nic nevdechuje a karcinogenní škodliviny tudíž nejsou problémem.

Faktem ovšem zůstává, že časté užívání těchto výrobků může vést k podráždění dásní, bolesti v ústech, škytavce a nevolnosti. Největším rizikem je však stále potenciál k vytvoření závislosti na nikotinu, což může vést k užívání dalších produktů obsahujících nikotin, které škodí zdraví o poznání více.

Zástupce BAT tvrdí, že nemají problém se zákazem prodeje pro mladistvé, dokonce prý tuto možnost doporučovali, ale další omezení, jako například menší výběr příchutí či snížení účinné látky, by prý snížilo konkurenceschopnost společnosti a nic takového v plánu nemají. Někteří experti na tuto problematiku uvedli, že snížení počtu příchutí by nejspíše mělo za následek úbytek konzumentů, z čehož by se značná část vrátila k méně zdravým variantám nikotinových produktů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Podobné články

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram