Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Začal Febiofest, druhý nejprestižnější filmový festival v Česku

03. 05. 2022 - Vincenc Novák

V Praze se i letos konal každoroční mezinárodní filmový festival Febiofest. Návštěvníci mohli dorazit od 28. dubna do 4. května.

Febiofest byl založen v roce 1993 společností FEBIO režiséra Fera Feniče. Zpočátku se nejednalo o nikterak velkou akci, která probíhala dokonce téměř bez finanční podpory.

Postupem času se však festival vypracoval na jednu z nejvýznamnějších filmových a kulturních akcí u nás. Každý rok přitahuje velký počet návštěvníků, a to především díky kvalitním projekcím a známým hostům.

V posledním roce na Febiofestu své filmy představili kupř. Catherine Deneuve, István Szabó či Roman Polanski. Festival se orientuje především na celovečerní snímky. Vybrané filmy jsou po skončení festivalu promítány v dalších českých městech na tzv. regionálních ozvěnách.

V rámci festivalu jsou udělovány také ceny ve třech soutěžích. Hlavní soutěž MFF je zaměřena hlavně na mladé tvůrce a věnuje se především jejich debutům či druhým filmům. Dále je součástí festivalu také soutěž komedií MFF Praha a Amnesty International Febiofest award 2022, která se věnuje snímkům s tématikou svobody, lidských práv, svobodného vyjadřování a boje za důstojný život.

Centrem akce je multikino Cinema City Slovanský dům. Další sekce či doprovodný program hostí Kino Pilotů ve Vršovicích, Ponrepo, Edison Filmhub a centrum H55 v Hloubětíně.

V Café Vzlet ve Vršovicích lze navštívit sekci VR Cinema, která čítá 11 projektů ve virtuální realitě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Podobné články

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram