Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Dopravní podnik vybuduje zázemí pro elektrobusy v garážích Klíčov. Další linka přepne na elektřinu

19. 07. 2021 - Daniel Kapek

Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) by rád autobusovou linku městské hromadné dopravy číslo 201 převedl na čistě elektrickou. Dieslové autobusy zde mají nahradit parciální trolejbusy. Počítá se s elektrifikací přibližně 58 procent trasy.

Linka 201 spojuje stanice metra Nádraží Holešovice s Černým Mostem. Elektrifikaci linky schválili pražští radní. Má jít o součást naplňování klimatického závazku a plnění připravované legislativy v oblasti obnovy vozového parku autobusů.

Počítá se s využitím stávajících měníren Trojská a Letňany. Je nutné prověřit vznik nových měníren v lokalitách Střížkova, ulice Toužimské a Černého Mostu. Je také nutné vybudovat zázemí v garážích Klíčov. Nové zázemí nebude sloužit pouze lince 201, ale vytvoří potřebnou kapacitu k vybudování sítě elektrobusů v severní části města.

„201 je celoměstsky významná linka jedoucí mezi Nádražím Holešovice a Černým Mostem. Zároveň projíždí rušnou ulicí V Holešovičkách, kde se sníží negativní dopady dieselových autobusů na místní obyvatele z hluku i emisí,“ sdělil pražský náměstek pro dopravu Adam Scheinherr.

Do roku 2030 bude třetina autobusů na elektřinu

„Slíbili jsme, že do roku 2024 bude v Praze o pětinu méně emisí a do roku 2030 chceme třetinu autobusů poháněnou elektrickým pohonem,“ doplnil Scheinherr.

Důkazem toho je, že dopravní podnik již uzavřel smlouvu se Škodou Electric na dodání 14 elektrobusů. Současně běží výběrové řízení na 20 velkokapacitních bateriových trolejbusů pro linku 119. Odhadovaná cena této zakázky je 628 milionů korun. Tyto trolejbusy budou tříčlánkové.

Zde se elektrifikuje pouze úsek mezi Veleslavínem a Terminálem 3. Mezi Terminálem 3 a konečnou zastávkou pojedou trolejbusy na akumulátor.

 „Vypíšeme veřejné zakázky na nákup 140 hybridních autobusů, 15 kloubových trolejbusů a 45 bateriových trolejbusů pro elektrifikaci linek na levém břehu Vltavy. Vedle nákupu nových vozidel připravujeme i nabíjecí infrastrukturu linek 119 a 140,“ dodal Scheinherr.

(Jediný pražský trolejbus, již v barvách DPP; DPP)

Elektrobusem do Miškovic

Dopravní podnik také vypsal soutěž na 15 bateriových trolejbusů pro linku 140 v hodnotě 300 milionů korun. Nabíjení bude jak statické v terminálech Palmovka a Čakovice, tak za jízdy.

„Část trasy v Prosecké ulici tvoří prudké stoupání, spotřeba nafty na této lince dosahuje zhruba 52 litrů na 100 km, což znamená nemalou produkci emisí do okolí. Nové bateriové trolejbusy budou díky tiššímu a zcela bezemisnímu provozu ke svému okolí mnohem vlídnější,“ uvedl serveru Zdopravy.cz Jan Barchánek, vedoucí jednotky Provoz Autobusy DPP.

Trolejbusem do Staré Boleslavi či Kostelce

Společně se Středočeským krajem Praha schválila elektrizaci linky 375, která spojuje terminály Vysočanská, Prosek a Letňany s Brandýsem nad Labem a Starou Boleslaví. Tato linka je zároveň páteř obsluhy Prahy 19 a Vinoře.

Kvůli vysoké poptávce by tam, stejně jako na linku 119, Praha nasadila tříčlánkové parciální trolejbusy. Pod trolejí má být zhruba 70 procent trasy.

Další příměstská linka by měla být 377 spojující terminál v Letňanech s Kostelcem nad Černými lesy. Zde by pod trolejemi mohlo být 50 až 88 procent trasy. Odhadované investiční náklady jsou kolem 566 milionů korun do Brandýsa a cca 386 milionů do Kostelce. Hlavní město by však hradilo jen podíl trasy na svém území. Pro oba projekty chce využít dotace z evropských fondů.

Foto: zdroj dpp.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Podobné články

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram