Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Kellner a Bakala foundation podporují české studenty studující na nejlepších světových univerzitách

12. 05. 2023 - Aneta Havránková

Přemýšleli jste někdy o tom, že byste se přihlásili třeba na Oxford nebo Harvard, ale ustoupili jste od toho kvůli finanční náročnosti? Nemusíte, nejen že samy univerzity nabízejí mnoho stipendií, ale finanční podporu můžete získat i od českých organizací. Kellner Foundation a Bakala Foundation již dlouhá léta pomáhají nadějným studentům s hrazením nákladů na těch nejlepších vysokých školách na světě.

Kellner Foundation

Nadaci The Kellner Family Foundation založili manželé Renáta a Petr Kellnerovi v roce 2009. Zaměřuje se zejména na zvyšování kvality vzdělávání ve veřejných základních školách v ČR, podporuje studenty gymnázia Open Gate a poskytuje granty českým studentům, kteří studují na zahraničních univerzitách.

Stipendia na vysoké školy v zahraničí jsou určena studentům bakalářských programů, kteří to s cestou za poznáním myslí opravdu vážně. Přihlásit se mohou absolventi jakékoliv střední školy a vybírání bývají ti, jejichž dosavadní zápal pro vybraný obor odpovídá ambici studovat na univerzitě.

Hlavním cílem nadace je: "Aby se studenti stali nejen špičkovými profesionály ve svém oboru, ale také lidmi, kteří vyznávají ideály svobody, demokracie, podnikavosti a individuální odpovědnosti. A kteří budou sami chtít pomáhat dalším. Protože takových není v Česku nikdy dost."

Při podání přihlášky zajímá odbornou komisi zejména to, proč lidé chtějí studovat daný obor a co od studia očekávají. Velmi důležité jsou také mimoškolní aktivity v daném oboru. Ohled se bude brát i na studijní výsledky žáků a sociokenomickou situaci. Stipendium je možné získat na celou dobu studia.

Žádosti o stipendium se každoročně podávají do začátku března a je k ní potřeba přiložit Vzkaz právní radě nadace, který bude obsahovat, co chcete studovat, proč a důvod, proč by měli podpořit zrovna vás. Dále je pak potřeba doporučení od některého z učitelů a krátká esej na téma "Čeho bych chtěl ve vybraném oboru dosáhnout, jak bych ho chtěl změnit." Nemine tě ale ani doložení potvrzení o studiu, kopie jazykových zkoušek, doklady vypovídající o socioekonomické situaci rodiny a potvrzení o dobrovolnické práci, středoškolské odborné činnosti a výsledků olympiád.

Bakala Foundation

Bakala Foundation je česká rodinná nadace Michaely a Zdeňka Bakalových založená v roce 2007. Jejím cílem je dlouhodobě podporovat mladé talenty na jejich cestě ke kvalitnímu vzdělávání, a tím nejen pomáhat realizovat jejich sny, ale i zlepšovat společnost jako celek. Za patnáct let působení podpořili 196 studentů a celkově jim dali stipendia ve výši 162 milionů korun.

O stipendium od Bakala Foundation se může ucházet každý, kdo se hlásí na bakalářský nebo magisterský obor v zahraničí a je schopen doložit finanční situace, jež mu neumožňuje si studium uhradit. Věk studnetů musí být do třiatřiceti let a k přihlášce je nutné přiložit studijní výsledky, motivační dopis, doporučující dopis od jedné až dvou osob a esej na dané téma, které se mění každý rok. V roce 2023 byla témata esejí nasledující: What is the most misunderstood issue in your field of study/expertise?, As soon as you trust yourself, you will know how to live a Explore any legitimate criticism of your generation.

O finanční podporu mohou žádat jak studenti střední školy (v předmaturitním či maturitním ročníku), kteří se na zahraniční univerzitu teprve hlásí, tak studenti, kteří již vysokoškolské studium v zahraničí započali. Pokud uchazeč o stipendium uspěje již v předmaturitním ročníku, hlásí se následně na univerzitu již s příslibem stipendia. Studentům je pak poskytována finanční podpora po celou dobu studia.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Podobné články

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram