Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Výročí založení Jedličkova ústavu v Praze: Vzdělávání dětí s handicapem ve 20. století

30. 04. 2023 - Šimon Hauser

Letos oslavil Jedličkův ústav, škola pro děti s tělesným postižením, sto deset let své existence. K tomuto výročí se Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského rozhodla uspořádat panelovou výstavu s názvem "Učíme se spolu, ale jinak – vzdělávání dětí s handicapem ve 20. století", která se bude konat 19. června 2023 v prostorách NPMK v Praze.

Výstava se zaměří na historii vzdělávání dětí s handicapem v průběhu 20. století a bude představovat rozsáhlé osobní fondy ředitelů Jedličkova ústavu Františka Bakuleho a Augustina Bartoše, které NPMK vlastní. Návštěvníci budou mít možnost vidět i kolorované fotografie z Bartošovy pozůstalosti a část kolekce hraček vyrobených Bakulovým ústavem.

Jedličkův ústav byl otevřen v roce 1913 a provozoval ho Spolek pro léčbu a výchovu rachitiků a mrzáků v Praze. Prvním ředitelem školy se stal František Bakule, který ji vedl jen do roku 1919, kdy byl propuštěn pro neshody s předsedou spolku prof. MUDr. Rudolfem Jedličkou a dalšími členy. Bakule následně vybudoval vlastní Bakulův ústav. Za vedení Augustina Bartoše se Jedličkův ústav stal světoznámým a dosáhl největšího rozmachu. V té době škola fungovala jako čtyřtřídní a připravovala žáky na budoucí povolání v proslulých dílnách, z nichž nejznámější byla dílna kobercová.

Dnes je Jedličkův ústav kvalitní bezbariérovou školou, která se snaží připravit děti a mládež s tělesným postižením na integraci do života. Od roku 1992 je příspěvkovou organizací hlavního města Prahy a spolupracuje s NPMK. Škola je vybavena moderními technologiemi a pomůckami, které umožňují žákům vzdělávat se.

Zdroj úvodního obrázku: Autor: VitVit – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=107030513

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Podobné články

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram